Monipuolista koira-alan osaamista
 
Koirakoulu Lunatan - esittely
Lunatan mediassa
» Leh­tiar­tik­ke­lit
  Länsi-Suomi 17.8.2015: Omistaja voi tehdä koirastaan sohvaperunan tai sitten ei!
  Raumalainen 25.4.2015: Katukora Riosta koulittiin malliyksilö!
  Meidän Koira 2013 nro1: EI! TÄNNE! ODOTA! ovat peruskäskyjä
  Länsi-Suomi 27.12.2013: Pahaa sutta kenen koira pelkäisi?
  Länsi-Suomi 2.8.2013: Kovuus leimaa koiran koulutusta Gran Canarialla
  Länsi-Suomi 20.6.2013: Kasia käskystä
» Ra­dio­vie­rai­lut »
Yritys ja yhteystiedot > Lunatan mediassa > Lehtiartikkelit > Raumalainen 25.4.2015: Katukora Riosta koulittiin malliyksilö!

Raumalainen 25.4.2015: Katukora Riosta koulittiin malliyksilö!

Raumalainen ongelmakoirakouluttaja kutsuttiin hätiin Brasiliaan!
Koirakoulu Lunatanin Virpi Niemeä haastateltiin Raumalaisessa 25.4.2015.
Voit lukea artikkelin PDF-muodossa sivun alalaidasta.
Katukoira Riosta koulittiin malliyksilö
JUTUT | Raumalainen.fi | Julkaistu 25.4.2015 klo 09:22
Tapio ja Marjut Laakso Rio-koiransa kanssa sekä Koirakoulu Lunatanin omistaja, kouluttaja Virpi Niemi Rio De Janeiron laguunin rannalla.
Raumalainen koirakouluttaja Virpi Niemi luuli Brasiliasta saamaansa yhteydenottoa ennenaikaiseksi aprillipilaksi.
Sekarotuisen katukoira Rion suomalainen emäntä, Marjut Laakso nimittäin ehdotti Niemelle työmatkaa Rio de Janeiroon auttamaan ongelmallisesti käyttäytyvän parivuotiaan uroskoiran kouluttamisessa.
He olivat ensin ottaneet yhteyttä nyt jo eläkkeellä olevaan koirakouluttaja Pertti Vilanderiin, joka on niin kutsutun PeVi-metodin isä. Hän oli suositellut minua tehtävään, kertoo Riosta tavoitettu Niemi. Suomessa toimii rekisteröity PeVi-yhdistys, johon Niemikin kuuluu. Jokainen PeVi-kouluttaja on saanut oppia Pertti Vilanderilta ja muilta kokeneilta PeVi-kouluttajilta.
Ennen kouluttajaksi ryhtymistään peviläinen on ollut mukana vähintään sadan ongelmakoiran testeissä sekä koulutuksissa. PeVi-metodin periaatteet perustuvat koirien luontaiseen laumakäyttäytymiseen ja siihen liittyvään hierarkiaan.

Koiran omistajan tehtävänä on kertoa koiralle kielletyn ja sallitun toiminnan rajat. Tämän kuusiviikkoisena kadulta löytyneen uroksen kanssa oli sorruttu ylilellimiseen. Emäntä on paljon koiran kanssa kahdestaan kotona, minkä vuoksi se oli ylikiintynyt häneen. Niemi sai omistajilta kuulla, että Rion käytös oli muuttunut koko ajan pahempaan suuntaan. Ihmisvilinässä se saattoi näykkiä ohikulkevia ihmisiä, ja kun ovikello soi, se alkoi haukkua ja hyppiä vieraiden päälle.
Isäntäänsä se ei totellut ollenkaan. Omistajat eivät enää voineet käydä Rion kanssa ravintoloissa, sillä Rio yritti aggressiivisesti hyökätä tarjoilijoiden kimppuun. Joissakin tapauksissa Rio onnistui jopa vetämän ravintolan tuoleja ja pöytiä perässään.
Nyt 10 päivää Niemen Brasiliaan saapumisen jälkeen tilanne on jo aivan toinen.
Kolmen päivän jälkeen muutokset alkoivat näkyä. Omistajat naureskelivatkin, että onkohan heidän koiransa vaihdettu.
Rion hihnakäytös on parantunut lähes 100-prosenttisesti.

Rio de Janeiron kaduilla on hyvin erilaista ulkoilla koiran kanssa kuin Suomessa. Täällä koiran kanssa lenkkeily on enemmänkin luovimista täpötäysillä kaduilla erilaisten ulkopuolisten häiriöiden ympäröimänä. Nyt ihmisvilinä ei tuota koiralle enää ongelmia.
Niemen mukaan Rio on nyt myös huomattavasti rauhallisempi ja levollisempi koira kotioloissa. Se ei kiihdy, vaikka ovikello tai ovipuhelin soi. Myös hyppiminen on loppunut lähes kokonaan. Tärkeintä on, että omistajat hallitsevat koiransa ja tietävät, miten toimia eri tilanteissa. Rio luottaa omistajiinsa nyt aivan eri tavalla kuin ennen, toteaa Niemi.
Hankalaksi katukoiran kouluttamisen tekee se, että sen taustoista ei ole mitään tietoa.  Pahimmassa tapauksessa ensimmäisten tärkeiden elinviikkojen aikana on voinut tapahtua hyvinkin ikäviä asioita, joista on saattanut jäädä koiralle elinikäisiä traumoja. Riolla ei onneksi ole mitään jokapäiväisiä elämää vaikeuttavia traumoja, kuten ääniherkkyyttä tai ihmispelkoa.
Virpi Niemen mukaan päivät Brasilian lämmössä kuluvat aivan liian nopeasti. Omia koiria on tietenkin ikävä, muutenhan tänne voisi jäädä pidemmäksikin ajaksi. Rion koulutus on toki vielä kesken, mutta kaikki näyttää nyt enemmän kuin hyvältä.
Ja mikä parasta, Rio ja sen omistajat ovat erittäin tyytyväisiä.
Lue artikkeli
Raumalainen 25.4.2015 (PDF-dokumentti, 198 kt)
Päivitetty 28.8.2015 - Tulostettava versio -

KOIRAKOULU LUNATAN
Monipuolista koira-alan osaamista
Virpi Niemi
Kantolankuja 5
26410 Kaaro
+358 50 5712786
koirakoululunatan@gmail.com
Y-tunnus: 2476353-9
Sivuston toteutus: Hakosalo Software OyLisätietoa evästekäytännöstä