Monipuolista koira-alan osaamista
 
 

Pevi

Miksi on ongelmakoiria?
Pertti ”Peetsa” Vilander 
Joku on sanonut, ”jos kohtelet koiraasi kuten ihmistä, koirasi kohtelee sinua kuten koiraa”. Tosiasiassa kohtele koiraasi miten tahansa, saat aina koiraltasi vain ”koiramaista” palautetta.

Tänäpäivänä muodissa olevat ns. pehmeät koulutusmetodit opettavat koiran olevan ihmisen ystävä ja toveri. Tosiasiassa tämä ystävyyden etsintä on täysin yksipuolista ja lähtöisin ihmisen tarpeista. Koira tosin laumaeläimenä ei viihdy aivan yksin, mutta itsestään antavaan ystävyyteen se ei kykene. Koira joka elää ihmisen kanssa haluaa olla vain ja ainoastaan koirana, jonka lisäksi se pitää kanssaan asuvia ihmisiä myös koirina.

Lähes kaikki koirien käytösongelmat johtuvat ihmisten toiminnoista. Tosiasiassa koira ei koskaan ole ongelmallinen itseensä nähden. Tekipä koira mitä tahansa niin aina se on teoissaan valinnut omasta mielestään ainoan ja oikean vaihtoehdon. Ongelmallisen koirasta tekee omistaja joka omalla käyttäytymisellään opettaa koiransa huonoille tavoille. Nämä ns. huonot tavat ovat vain ihmisen mielestä huonoja. Koira on tottumustensa orja ja edelleenkin vain koira.

Omistaja voi evätä koiralta koirana olemisen ilon nostamalla koiransa aseman itsensä yläpuolelle. Tähän korotettuun asemaan omistaja saattaa koiransa kohtelemalla sitä liikaa inhimillisten arvojen mukaan, ymmärtämättä että koira käsittää monet asiat aivan eri tavalla kuin ”oikeudenmukaisuuteen” pyrkivä omistaja on tarkoittanut.

Ihminen joka nostaa koiran itsensä yläpuolelle pakottaa koiran ottamaan johtaja-aseman. Johtajakoira on yhtä kuin ongelmakoira, koska heikoinkaan ihminen ei halua elää koiramaailman lakien mukaan. Eli jos koirasi on sinun pomosi, se katsoo oikeudekseen rangaista sinua puraisulla jos teet jotain koiran mielestä sen arvoa uhkaavaa. Tämä oma-arvo on koiralle suunnattoman tärkeä, se on kaikkea koiran käyttäytymistä määräävä laki.

Jos koira on epävarma omasta asemastaan, se kokee omistajan / perheen jäsenet uhaksi itselleen, joten sen on pyrittävä nostamaan omaa arvoaan laumaan nähden. Koira jolla ei ole johtaja-asemaa on onnellinen, koska sillä ei ole johtajan velvollisuuksia.

Pertti Vilander
Päivitetty 8.5.2017 - Tulostettava versio -

KOIRAKOULU LUNATAN
Monipuolista koira-alan osaamista
Virpi Niemi
Kantolankuja 5
26410 Kaaro
+358 50 5712786
koirakoululunatan@gmail.com
Y-tunnus: 2476353-9
Sivuston toteutus: Hakosalo Software OyLisätietoa evästekäytännöstä